duminică, 12 iulie 2015

O revelaţie la bătrâneţe

Iubito, îţi dai seama cât de puţin timp petrecem noi împreună ?
...
Sâmbătă, 11 iulie 2015, după ce m-am lăsat convins destul de greu cu o zi înainte de femeia mea să petrecem o zi întreagă la Fălticeni (WTF ?), am descoperit de fapt, încă o dată, cât de fraieri suntem noi, ca popor, m-am convins încă o dată că ne merităm şanţul şi dispreţul altora dar,şi ăsta e cel mai important lucru, m-am simţit bine pe dinăuntru, acolo unde stau ascunse mintea încâlcită şi sufletul simţitor din dotare.
Se poate demonstra ştiinţific faptul că nu ajunge o zi pentru a vedea, auzi, rumega, savura istoria şi înţelepciunea îngropate în zona asta, şi denumite comercial obiective turistice. Desigur, într-o ţară care ţine la foamea spirituală şi fizică a poporului propriu, nu la noi. Dar nu m-aş fi aşteptat.
Motivul vizitei în zonă a fost să însoţim un prieten care mergea la biserica Tâmpeşti din oraş, pentru o pomenire a unui anume Vasile Lovinescu, 110 de la naştere. Am aflat astfel că Lovineştii sunt din oraşul ăsta, că Eugen Lovinescu e unchiul lui acest Vasile, mare scriitor şi ezoterist de excepţie la nivel european (necunoscut la noi, desigur), că de acolo sunt şi Anton Holban, prietenul lui Eliade, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca. În total sunt vreo 12 în cavoul Lovineştilor. Oameni de cultură, discreți, necunoscuți de majoritatea.
Ce vină au ei că la modă sunt acuma mesajele lui Salam şi Cristi din Banat ?
Pentru ca textul să nu fie lung, plicticos şi insipid, cum mi-e obiceiul, le înşir în viteză. Obiectivele la care am reuşit să ajungem, că mai sunt și altele.
1.       Bisericile lui Ştefan cel Mare şi Petru Rareş, fii-su, făcute pe acelaşi model cu cea din centru din Piatra Neamţ, foarte vechi şi frumoase şi aproape necunoscute din vechiul târg Baia, la 5-6 km de Fălticeni.
2.       Mănăstirea de maici Cămârzani, atât de frumoasă şi de altfel ca amplasare, atmosferă, gospodărire, senzaţie de bine, la vreo 15 km de Fălticeni spre Roman, pe dealuri. Cred că cea mai frumoasă pe care am văzut-o, face concurenţă cu succes Agapiei.
3.       Biserica din Rădăşeni, la 3 km de Fălticeni, unde icoana Maicii Domnului are o poveste specială.
4.       Am văzut şi răchita din Dumbrava minunată, iar alături, la bisericuţa veche, tocmai se producea o cununie, cu mirii şi cele patru perechi de domnişoare şi cavaleri de onoare îmbrăcaţi în nişte costume populare frumoase rău. E prima dată când am avut ocazia să văd așa ceva în România, şi e impresionant.
După înfulecările de după amiază, partea unde românul este unul dintre cei mai buni turişti din lume, cu ciorbe rădăuţene, pâinea casei scoasă din cuptor lângă inegalabila smântână de Bucovina şi souvlaki îngropat în papanaşi sau clătite cu dulceaţă de casă şi iar smântână, desigur, am ajuns la muzeul Ion Irimescu.
Who the fuck is Ion Irimescu ?
Sculptor.
Aaa, sculptor... Mare scofală. Ok, mergem.
Am intrat în muzeu, singuri, desigur. Am avut o uşoară senzaţie de Brâncuşi, când am văzut primele busturi. N-a durat mult şi eram fără cuvinte. Nu ştiu să descriu emoţii. Ştiu numai că nu am prea multe momente în viaţă în care să fi fost atât de scuturat. La lacrimi. O mulţime de lucrări, şi la nu ştiu câte dintre ele, iar şi iar, aceeaşi senzaţie. Aş vrea să pot povesti sentimentele, lacrimile de emoţie. Mi s-a părut cel mai frumos lucru pe care l-am văzut cu ochii mei, atunci când vine vorba de sculptură.
Oricum, n-am avut timp să le văd pe toate, a trebuit să plecăm, închideau etc. Aş fi stat acolo o zi întreagă. Am ţinut minte din prima numele câtorva: Fata cu coc, Roxana, Luna, Aşteptare, Melancolie, Bună dimineaţa la fereastră. Le înşir doar ca să nu le uit, pentru că nu ştiu câtă lume a auzit de ele. Am căutat pe net, dar Fata cu ochi albaştri, una dintre cele fascinante, în faţa căreia aş fi stat toată ziua, nu apare. Sau poate n-am căutat bine. Când eram copil am citit Agonie şi extaz şi mi-am dorit să văd şi eu Pieta lui Michelangelo în viaţa asta. Am avut şansa să se întâmple deja, am stat în faţa ei, în înghesuială, atât cât am putut, mai bine de o oră jumate, dar asta nu înseamnă nimic, e infinit de puţin. Aşa sentimente am avut şi în muzeul omului ăstuia. Are şi el câteva variante de Pieta şi câteva teme inepuizabile, cu lucrări incredibil de frumoase. Mi-am dorit să le am acasă pe toate, să mă uit la ele în fiecare zi.
Am fost în final la un simpozion unde toţi localnicii erau foarte mândri de Fălticeni şi spuneau că orăşelul ăsta necunoscut şi neinteresant ar fi de fapt Florenţa românească, concurenta soră săracă a Iaşiului şi Bucureştiului.
...
Încă sunt sub impresiile lăsate de experienţa asta şi am început fără să vreau să conştientizez felul în care-mi petrec timpul. E atât de simplu. Fac aceleaşi lucruri pe care le facem cu toţii, ritualurile. În afară de somn, spălat pe dinţi, călcat cămăşi, zbătut omlete şi vărsat cafea pe aragaz, urmate de chestii despre care se presupune că ne plac atunci când mergem să ne câştigăm traiul, zilele, apoi de lucruri care nu ne interesează, oameni care nu ne interesează, situaţii imposibile, aşteptări pe la cozi de bancomate, bănci, supermarketuri, etc., ne rămâne foarte puţin pentru cei de aproape şi pentru noi. Şi în timpul ăla, atât de puţin, când suntem cu cei cu care vrem să fim, trebuie să rezolvăm apa care s-a stricat la baie, centrala care a rămas fără ventilator pe 31 decembrie la prânz, febra care ne loveşte pe 25 decembrie seara, proasta dispoziţie în urma unui telefon la 21.55 de la un coleg de serviciu care anunţă  ceva catastrofe profesionale, pisica bolnavă care te face să găseşti soluţii să convingi veterinarul pentru o intervenţie chirurgicală sâmbăta după amiază, durerile de fiere de la doi mici înfulecaţi cu poftă care te zvârcolesc o noapte întreagă. Nu ne gândim aici la probleme sau tragedii în familie, presupunem că sunt şi suntem cu toţii bine, sănătoşi. După ce scădem şi momentele de felul ăsta, care la mine cel puţin, roiesc împrejur de-ar face geloase şi familiile de albine şi pe cea de furnici din grădină, mai rămâne să petrecem cât de mult timp şi, dacă se poate, de calitate, cu copiii. Să se simtă iubiţi, ocrotiţi, să crească sănătoşi la suflet şi la trup. În final, avem şi micile plăceri egoiste, cum e statul cu nasul într-o carte, o bere cu prietenii, o navigare pe net. Cum e să asculţi o muzică bună, să te emoţionezi în faţa Fetei cu ochi albaştri a lui Ion Irimescu. Nici pe astea nu le poţi face în viteză. E clar că vom deschide o nouă carte când o terminăm pe cealaltă, că vom merge din nou la Fălticeni să vedem muzeul lui Irimescu, că vom încerca să ajungem din nou în Veneţia, Plitviçe, Mont Blanc.
Şi aici apare întrebarea care mă îngrozeşte. Îţi dai seama, iubito, cât de puţin timp petrecem împreună, de fapt ? Chiar dacă împărţim o vizionare de film, o călătorie, o cafea cu mic dejun duminica dimineaţă, o vacanţă, sau momentele când orice vietate bagă cornul în pernă seara.
E atât de puţin...

Cam târzior am observat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu