marți, 7 iulie 2015

Poveste de zdragoste

El avea nevastă, job, casă, maşină, perspective locale şi chiar de capitală. Se iubiseră din facultate, într-un fel al lor, unic, aşa cum e valabil în toate iubirile. Ocoliseră tot ceea ce amintea de ideea de furtunos sau aventuros în anii trăiţi împreună. Inclusiv bucuria de a avea copii. Aveau tot felul de justificări pentru a se ascunde de întrebările stânjenitoare, cum ar fi că toată viaţa le stătea înainte, că erau tineri şi siguri pe faptul că situaţia asta va ţine la nesfârşit, etc. Timpul trecea însă, împărţit între stresurile inutile dar absolut prezente ale zilelor de muncă, ieşiri cu prietenii, evenimente de natură socială de tot felul, vacanţe mai lungi sau simple, evadări de sfârşit de săptămână în alte locuri. Prin natura îndeletnicirilor, venea acasă destul de des la ore mici, sau lipsea nopţile. Uneori, la ore târzii, când n-avea somn, se uita la ea adormită şi se bucura s-o vadă acolo şi nu-i venea să creadă că respiră atât de liniştită şi împăcată lângă el. Alteori se consuma pentru afecţiunea pe care şi-ar fi dorit-o din partea ei şi care nu venea cu frecvenţa şi intensitatea pe care şi le dorea şi nu putea dormi şi o ura. Devenea tot mai clar, odată cu trecerea anilor, că nu reuşeau să comunice cum trebuie, aşa cum li se întâmplă celor care-şi găsesc jumătatea cu adevărat şi care se alătură ca jumătăţile unui medalion, transformându-se într-un întreg foarte bine conturat, fără a mai lăsa locuri pe unde să pătrundă raze de lumină, curenţii, apa. În comuniunea lor, eroziuni de tot felul începeau să-şi facă simţită prezenţa, prin crăpăturile care se ramificau tăcut împânzind relaţia. Era bine, era practic, dar prea multă proză şi matematică şi prea puţină poezie. Au început să fie curioşi în legătură cu posibile comparaţii. În mintea lor, şi într-un mod pe care nu şi-l recunoşteau deschis. Ea avea mulţi curtezani. Nu ştia cum să se descurce cu mesajele discrete pe care le primea şi se ferea să rişte experimente. El visa în taină la femeia pe care o văzuse întâmplător, într-un birou, răscolind nervoasă printre dosare. Îi aruncase o privire şi lui i se păruse cea mai frumoasă femeie pe care o văzuse vreodată şi se gândise că privirea rece şi transparentă pe care o primise era ceva normal, fata era „dintr-o altă ligă”, nu s-ar fi uitat oricum la specimenul de el. Asta era expresia uzuală, după ce scuza cu clasele sociale cu statutul lor cu tot nu mai erau la modă ca pe vremuri, putea să aleagă pe cine voia la felul în care fusese dăruită.

Ea, cea din altă ligă, era mamă, avea o viaţă destul de banală, iar nemulţumirile create de comportamentul departe de aşteptări al bărbatului pe care conta, considerat pe vremuri drept soluţia perfectă pentru o viaţă împlinită, o îndepărtaseră de ideea de familie şi căuta, în mod inconştient, bâjbâind, o idee de fericire. Era frumoasă, naturală, fumătoare, inteligentă şi nu foarte corect pusă în valoare dacă vorbim prozaic, profesional, acolo unde-şi irosea anii cei mai tineri, în scopul supravieţuirii financiare. Căutase alternative, aşteptase pe Făt Frumos ca pe ceva ce trebuie adus fiecărei fete la un moment dat de calul alb cu mesaj din partea sorţii, cadou, sau cel puţin cu titlu de şansă la altceva. Nu voia de la viaţă mare lucru, se mulţumea cu un colţişor liniştit, confortabil, bine aprovizionat şi, lucrul cu adevărat important, care să-i ofere siguranţă pe toate planurile. Nu era disperată după carieră, acumulări, etalări pe covorul roşu. Voia puţină iubire şi multă ocrotire, înţelegere, siguranţă.

L-a văzut prima dată şi, chiar dacă era în viteză, încercând să rezolve nişte urgenţe cu care o freca şeful de se săturase, a sperat în sinea ei că vor avea ocazia să schimbe cândva două vorbe. Nu şi-a dat seama cât de impersonală i-a fost privirea, care l-a considerat în momentul acela de-a dreptul transparent. Abia pe seară, în liniştea momentului care precede trecerea în lumea viselor l-a reconstituit pe retină, i-a observat privirea lacomă, complexată, admirativă, resemnată, plină de dorinţă şi speranţă. A adormit cu gândul la el, cu o senzaţie de bine, pe care a sesizat înainte să adoarmă profund că n-o mai vizitase de ceva vreme.
 În timpul acesta el şi-o imagina căutându-şi locul sub plapumă, parfumându-i aerul cu părul împrăştiat pe braţul lui, cu căldura trupului gol emanând cuibărită lângă el în aşternut, respirând liniştită şi adormind împăcată, după ce se iubiseră cu o pasiune pe care nici Şeherezada nu o putuse imagina şi descrie în cele o mie şi una de nopţi de poveşti nedormite. Ăsta este, de fapt, cam singurul fel în care visează bărbaţii.
S-au văzut de câteva ori, comunicarea vizuală s-a îmbunătăţit treptat. Pe urmă şi cea verbală. Au ajuns repede la concluzia că se doresc şi a venit momentul în care au recunoscut fiecare celuilalt toate gândurile păcătoase. Au observat că împreună se adună într-un întreg fără fisură, prin care adică nu trec raze de lumină în care să se reflecte praful plutind, numai bun de pus la gâtul Afroditei drept colier. Întregul, nu praful. Au lăsat în urmă viaţa veche fără să privească înapoi, fără remuşcări, plini de speranţă.
A urmat o perioadă de iubire pasională, emoţională şi fizică. Nu mai existau decât ei îmbrăţişaţi. Totul în jur apărea şi se stingea, încercând, fără succes, să le câştige măcar o parte din atenţie. Senzaţia de împlinire, de plutire, era incredibilă. Foamea, setea, nevoia de comunicare, de socializare, obligaţiie zilnice, prozaicele... cine putea să înţeleagă ? Cine avea timp de prostii din astea ? În calea iubirii, dorinţei, pasiunii lor neobosite nu existau lucruri de genul pană de cauciuc, cămaşă de călcat, manichiură, maşină de spălat, oală de ciorbă, factură, revizie, obligaţii sociale, lemne de foc, etc. Pentru o vreme se părea că focul pasiunii şi credinţa că dragostea lor este unică, rezolvă de la sine toate nevoile familiei.
Poate că aşa ar fi normal. Dar lumea din jur, ritualurile societăţii, nevoile de grup, sechelele educaţiei primite în copilărie acasă şi în şcoală, micile sincope financiare care le ameninţau confortul conjugal i-a determinat, treptat, să înceapă să privească împrejur. Au strâmbat din nas, dezgustaţi, apoi au încercat să facă eforturi să accepte cumva că sunt parte din ciorba împuţită şi încinsă în care ne opărim cu toţii. Cu timpul, au realizat că stimulii lumii înconjurătoare îi fac să reacţioneze diferit şi, atunci când erau nevoiţi să scoată nasul din coconul de ciocolată cu vanilie, zahăr şi coniac în care credeau că se-mpupasetă pentru totdeauna, reacţiile le erau de multe ori surprinzător de diferite. Asta i-a îndepărtat în scurt timp. Întregul pe care-l formau se fărâmiţa, apa şi curenţii de aer care vorbesc limba vântului aveau acces la ceea se se numeşte proces de eroziune. N-a durat foarte mult şi au devenit din nou entităţi complet diferite. Au încercat cu plasturi, ace de cusut, adezivi de tot felul. Relaţia se lichefiase, curgea în vale şi îşi schimba forma tot mai tare. Au trebuit să se împace cu ideea de pauză.
Fiecare şi-a amintit de vechiul partener. Fiecare, în secret, a simulat o revenire la vechea albie...
Au suferit, fiecare în felul lui, timpul a mai vindecat din răni, viaţa merge înainte, amintirile s-au mătuit.
N-a mers nici cu prea prea, nici cu foarte foarte. Anii au trecut, zgârieturile, rănile, amintirile unicat, momentele Kodak, zbaterile, uzura s-au succedat, au lăsat urme, amprente, muşcături, laolaltă cu timpul neiertătorul şi judecătorul. Concluziile şi verdictele au legătură doar cu băncuţa şi cu duminca după amiază în faţa porţii. Adevărul e al fiecăruia şi judecata nu-şi are locul în gura şi sufletul semenilor noştri, ţine de alte sfere.

Alcoolul cu adevărul, timpul cu vindecarea, rănile cu uitarea, toate sunt mai presus de pretenţiile jurnalului ProTv, regulilor scrise şi/sau nescrise, judecăţii altora ca noi. Trecutul nu poate folosi decât ca bază de învăţare de minte, deşi şi asta depinde după caz, prezentul este tot ce contează şi trebuie şi se trăieşte ca atare, cine poate, iar viitorul depinde de noi, de conjuncturi mai presus de voinţa noastră şi de Dumnezeu cu mila.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu