duminică, 15 februarie 2015

Rezumat

La vremea lui tot ce zboară se mănâncă, energizantele sunt la îndemână, sunt naturale, colcăie în globulele roşii şi în alea albe, în măsuri egale. Orizonturile sunt mai largi decât reuşeşte marea să ajungă să îmbrăţişeze cu tentaculele ei. Curajul, imaginaţia, speranţele, optimismul, încrederea dau putere şi aripi tuturor visătorilor şi naivilor. Unii vor să facă avere, alţii aruncă în toate părţile cu hormoni. Echilibraţii nu au căutare. Sunt întrebaţi numai vulturii şi păsările de noapte. Veveriţele caută cuib, fericire, protecţie, deşi nici adrenalina nu e o idee rea. Lumea pare mare şi plină de mistere, fiecare crede că nu-s descoperite şi că el va fi cel care va inventa ceva nemaivăzut.
Timpul trece pe nesimţite, vorba poetului (...zboară, dar măsoară...), şi ups ! Se pare că America  a fost găsită, văzută şi pozată şi filmată cam în toate felurile şi din toate poziţiile. Pasiunile sunt deja gustate, în derulare sau în dezumflare. Bucuria zâmbetelor bebeluşilor, o maşină, planuri pentru casă, tot felul de rate şi de vacanţe mai mult sau mai puţin interesante, amor... imagini, amintiri care se îndepărtează. Marea descoperire şi singura poartă numele de rutină. Gen. Burţile încep să iasă în evidenţă, apar noţiunile de colăcei, chelie, ochelari de aproape, ochelari de departe. Oamenii nu mai sunt chiar atât de buni. Încep să le crescă tot felul de canini, care mai de care mai ascuţiţi. Încep să aibă un perimetru şi cuceriri care trebuie apărate cu orice preţ. Fiecare caută să aibă călcâie tari, ţepoase, să poată călca în picioare şi zdrobi tot ce consideră că trebuie călcat şi zdrobit în rutina supravieţuirii. Cuibul trebuie protejat, viitorul asigurat cumva, puii învăţaţi să zboare.
N-ar trebui să fie nici un fel de problemă, aşa ar fi normal, din punctul de vedere al legislaţiei mai mult sau mai puţin scrise a junglei. Cu excepţia faptului că sunt aspecte menite uitării. Alea bune şi greu de abordat. Totul ajunge din păcate să se reducă la atitudinile din loja rămasă goală lângă cea a Anei Karenina. Frozen mind beats open mind. De cele mai multe ori. Echilibrul e fragil rău de tot. Cel care se luptă să fie bun şi normal ajunge să fie prea obosit şi să cedeze la cel mai mic atac  al odihnitului egoist şi superficial, cu circumvoluţiunile lui spălăcite cu tot. Amintirile se deformează, duşmanii se zăresc pe toate drumurile, prin intersecţii, redutele trebuie apărate, cresc, devin tot mai valoroase.
Timpul zbârnâie pe la tâmple, puii fac tot felul de loopinguri arătând cât de bine au învăţat să zboare, dioptriile cresc, nostalgiile,.. nu mai vorbesc. Trăitul din amintiri devine ocupaţie de bază, în majoritatea cazurilor. Refuzul apropierii de faza cu luntraşul şi monezile este la ordinea zilei. Şi fuga de doctor.
Totul se reduce în final sau cel puţin aşa ar fi rezonabil, la ce laşi în urmă. Dacă după o săptămână de la patruzeci de zile te trezeşti de la lume cu atitudinea americană, cum că viaţa merge înainte şi gata, se cheamă că drept ai trăit degeaba. Dacă atitudinea respectivă se completează cu menţiunea că nu e chiar uşor cu viaţa merge înainte, atunci, cel puţin pentru o vreme, se cheamă că n-ai trăit drept degeaba. That simple.

Orice altceva e poveste, abureală, vis erotic, amăgeală. Plus că trebuie tuşat şi dublu subliniat că orice jmecher tot cu o friptură şi/sau o salată se satură şi se duce la culcare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu