duminică, 17 mai 2015

Paralela ratată

Avem o ţară. Iar ţara noastră are de toate: munţi, râuri, bărăganuri, mări, dunări, furnici, oi, petrol şi gaze, uneori multe gaze, miere de albine, sate şi oraşe, asfalt şi mai ales gropi, zăcăminte, kürtos kalacs, aer curat, pajişti înflorite şi curent. Şi ne mai are pe noi şi pe prietenii noştri cei mai buni, prietenii omului, câinii.
Câinii sunt animalele cele mai credincioase, cele mai devotate, cele mai inteligente şi cele mai iubite în patria noastră, prin urmare densitatea lor depăşeşte cu mult, pe alocuri, indicele similar corespunzător altor ţări care ne concurează în dragostea de câine.
La noi în curte sunt două locuri vacante, câte unul pentru fiecare familie. În sat, există, de asemenea, câte unul pentru fiecare familie, cel puţin. Sunt cazuri cu câte doi, trei sau mai mulţi. După posibilităţi. Pe urmă, sunt casele de vacanţă, sau casele care urmează a fi recepţionate şi unde urmează să se mute noile familii, care vor micşora media de vârstă a localităţii. Acolo, după cum sunt posibilităţile, aşa e şi numărul sau, eventual, talia câinelui care, nu-i aşa, este primul locatar al noii gospodării, instalat cu mult înainte stăpânului şi, de regulă, cam flămând.
Vecinii mei mai bătrâni, cu copiii prin oraş, sau pe la Bucureşti, sau prin Italia şi alte meleaguri ale mapamondului, au din cei de talie mică. Ăia latră răguşit, sau piţigăiat, sau dogit. Ceilalţi, mai în putere, şi-au adus diverse variante de dulăi. De regulă lup, sau mioritic, sau chiar doberman. Abia acuma vii de acasă. Câinii ăştia ştiu cum se latră. Au ambitus, au ambiţie, sunt neobosiţi. Le plac concertele.
Pentru completarea cadrului specific românesc se cere menţionată şi categoria câinilor hoinari. Această categorie include câini de toate rasele, vârstele, mărimile şi, mai nou, la modă sunt corciturile, metişii, pechinezii cu cap de lup şi picioare de şorecar, sau cap de brac şi coadă de lup sau maxilar de pechinez şi corp de boxer sau de bullterier, sau foxterierii pierduţi, despre care nu poţi spune exact cine a reuşit să le seducă mama. Ăştia erau, acum doo sute de ani doar prin capitale, dacă te iei după izvoarele istorice. Acuma s-au banalizat, sunt la fel şi la mine în sat. Umblă în grupuri formate din cele mai ciudate combinaţii şi fac geloşi cu viaţa libertină pe care o afişează pe toţi câinii de curte, serioşi, cu atribuţii clare, padoc sau lanţul ancestral de gât, sau chiar pe cei care au dreptul să zburde prin livadă dar nu au totuşi cerul drept limită, ci doar un amărât de gard prozaic.
În mijlocul acesui peisaj atât de râvnit de civilizaţia europeană vestică, pierdută printre betoane, oţel şi damfuri de motorină, ne aflăm noi, cu toţii. Cu mine cu tot. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, desigur, aşa cum mi-e caracteristic, am o problemă. Problema e legată de concerte. Concertele au ca protagonişti, pe rând, sau mai mulţi deodată, completându-se de regulă, în sensul că atunci când unii au obosit continuă alţii, pe dânşii, câinii. Câinii latră cum ştiu ei mai bine, de foame, de prietenie cu stăpânii sau de duşmănie cu străinii, de competiţie cu alţi câini, mai frumoşi sau mai liberi sau mai în călduri decât ei.
Eu vin acasă după o zi mai bună sau mai proastă la slujbă. Mă supără sau mă înveselesc familia, vecinii, tractoarele pe câmpii. Văd că nu mai bate alizeul ăsta nenorocit, care-mi zboară urechile de câte ori vreau să citesc în livadă, cu excepţia a vreo zece seri din totalul de trei sute şaizeci şi cinci şi ies pe bancă să citesc. Sau vreau să dorm, nu contează, noaptea, după amiaza, dimineaţa. Prieteni dragi, pe zi ce trece descopăr noi şi noi voci. Satul se măreşte, media de vârstă se întinereşte, casele se înalţă gospodăreşte, iar numărul dulăilor creşte.
Dacă nu e trafic greu, dacă nu pune vecinul să asculte ultimul album al lui Salam, ciripitul de păsărele e acoperit în mod garantat de concertul sacadat. Şi mie nu-mi place tehno.
Aş putea să dorm la malul mării, pe furtună, cu valurile bubuind lângă capul meu. Sau lângă cascadă. Sau când plouă torenţial, şi tună şi fulgeră de zici că se crapă mama noastră Gaia şi ne înghite între ridurile ei. Sau la stână, în behăitul oilor şi mieilor şi caprelor şi ieduţilor, şi mugetul vacilor şi viţeilor şi urletele lupilor şi mormăitul urşilor şi zâmbetul râşilor. Dar nu pot să dorm lângă parcarea de tiruri, parcarea blocului, discotecă şi, mai ales, între câini.
Pare caraghios, dar după o vreme nu mai e. După o vreme se transformă în zbor deasupra unui cuib de cuci. Am avut musafiri nemţi la cabană, le-a plăcut la nebunie de ţara noastră. Oameni grei, umblaţi, ca de obicei. Au zis că ne merităm renumele de ţară frumoasă. Ne merităm peisajele, batem la fund în poze Elveţia şi Yellowstone şi Alaska şi chiar Croaţia, ne merităm reclama bună pentru bucătărie, gagici mişto la tot pasul pe stradă, dar ei nu înţeleg un singur lucru: de ce e totul atât de bine şi de frumos şi la cinci jumate începe corul de lătrături şi ei nu mai pot dormi ? Suntem masochişti ?, m-au întrebat.
Ca de obicei, am apelat la abur. I-am aburit cum am putut, au zâmbit, au înghiţit, au schimbat subiectul, au plecat, n-au mai venit.
Şi cum încercam eu să citesc o carte acasă pe terasă, într-o după amiază frumoasă, mintea mea cu reacţie întârziată mi-a scos în prim plan, din nou, ceea ce ştim cu toţii şi e atât de evident. Am revăzut-o pe Evrika : Fiecare animal de companie seamănă cu stăpânul lui. Este ales sau evoluează, după caz, după chipul şi asemănarea stăpânului. Câinii nu fac excepţie.
Dulăul, aici includem şi câinii de luptă, îţi arată câ stăpânul lui nu va muia glasul în nici o împrejurare şi nu va da înapoi, apărându-şi punctul de vedere, indiferent de adăvărul din sptele redutei. Cei mici îţi demonstrează fineţea, sensibilitatea pe care omul poate se jenează s-o arate sau poate că nu e pur şi simplu conştient că o are. Ei sunt înlocuiţi de câini de talie foarte mare, gen Saint Bernard, ciobănesc mioritic, lup, dog german, atunci când stăpânul are spaţiu şi bani să-i ţină, dar mesajul de bunătate şi siguranţă e cam acelaşi. Javra va avea totdeauna privirea umilă şi te va muşca pe la spate, de călcâie, dacă, nu eşti atent, la fel ca stăpânul. Cu toţii au ore de masă, au bioritmul în vârful sau în cea mai adâncă vale a sinusoidei, au călduri, au simpatii şi antipatii, au draci. Şi fac un zgomot de fundal care a devenit continuu.
Etc.

Asta aşa, ca mostră de înţelepciune, ca bonus, pentru că povestea e de fapt despre insomnii. (Acuma se aude concertul de seară. Unul chiar vrea să semene la voce cu o bufniţă, şi îi iese destul de bine.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu